Fruktjucie ordlista

VATTEN

Vi använder avhärdat färskt vatten från Enköpings grusås

SOCKER

Tidigare har socker haft en negativ bild i media, men idag har många dietister insett att socker är en bra, naturlig och ren energikälla. Naturligtvis kräver diabetiker sockerfria produkter och där är light-produkter som är sötat med sötningsmedel ett bra alternativ. Vi har även osötade produkter där varken socker eller sötningsmedel är tillsatt.

JUICER

  • Apelsinjuicen importeras som fryst koncentrat från Mellanamerika. Vi använder oss av en kvalitet som utmärker sig med låg syrlighet och hög sötma.
  • Tropiska juicer (ananas, passionsfrukt) importeras som aseptiska koncentrat, och har Mellanamerika och Fjärran Östern som ursprungsland.
  • Äppeljuicen är från Österrike och lingonjuicen är naturligtvis från norden
  • Aronia har använts som prydnadsväxt i Nordeuropa och som juice i Östeuropa i många år. Bärens höga röda färgsubstans (antocyaner) och naturliga antioxidanter påstås ha en förebyggande effekt mot cancer och hjärtsjukdomar. Antocyaner har även visats ha en antibakteriell inverkan mot urinvägsinfektion.
  • Diverse andra bärjuicer är av europeiskt ursprung.

SYRA

Alla bär och frukter innehåller naturliga syror bl.a. citronsyra och äppelsyra. Citronsyra är den som förkommer mest följt av äppelsyra. Syrorna bidrar till att ge produkterna friskhet och att förhöja smakupplevelsen. Vi använder oss av citronsyra och äpplesyra framställd genom naturlig jäsningsprocess.

KONSERVERINGSMEDEL

Dessa medel användas för att förhindra jäsning och tillväxt av mögel som annars skulle uppstå när söta produkter kommer i kontakt med luft. Vi använder natriumbensoat och kaliumsorbat.

  • Natriumbensoat (E 211) är en natriumsalt av bensosyra. En hög halt av bensosyra förkommer naturligt i lingon. Lingon har använts sen urminnes tider som konserveringsmedel i bröd och i annan tillagad mat.
  • Kaliumsorbat (E 202) är en kaliumsalt av sorbinsyra. Sorbinsyra förekommer i rönnbär som också använts i matlagning sedan urminnes tider.

SÖTNINGSMEDEL

  • Aspartam (E 951) är en förening av aminosyra. Aminosyra är en byggsten till protein. Aspartam bryts ner till mindre aminosyra i tarmen och en av dessa är fenylalanin.
  • Natrium sackarinat (E 954) är ett gammalt och beprövat sötningsmedel. Det har använts som ersättningsmedel för socker i snart 100 år.
    Acesulfam-k (E 950) är ett relativ nytt sötningsmedel som fungerar som ett förstärkare till aspartam . I och med det så kan mindre mängd av aspartame användas.
  • Samtliga av dessa sötningsmedel är godkända i hela västvärlden och har genomgått rigorösa undersökningar för att bli accepterade som livsmedelingredienser.

AROMER

Arom är huvudsakligen en blandning av extrakt från diverse växter tillsammans med aromämnen. Samtliga är godkänt inom EU.

avhärd

1kbm

blafatliten

syrafix

etikett3